Over ons

 

graanpakhuis omstreeks 1915

Het Graanpakhuis is 1913 gebouwd door de familie Ziere. Het was de bedoeling dat de boeren uit de omgeving hun geoogste graan in het pakhuis op zouden slaan en dat het van daaruit in schepen over de ringvaart verder werd vervoerd.

Er heeft echter nooit een korrel graan in gelegen want kort na de oplevering werd het pand verkocht aan de firma de Koning, een aannemer in het dorp. In het rechter gedeelte vestigde zich een smid, het linker gedeelte diende als opslag voor de firma de Koning.

 


Na de 2e wereldoorlog ging de firma de Koning zich richten op de aanleg en sanering van benzinestations en werd het Graanpakhuis voornamelijk gebruikt als opslag. Voor het pand stond een benzinepomp die werd gebruikt om het wagenpark van de firma de Koning af te tanken.  Tot 2013 is het pand gebruikt als opslagplaats.


Exact 100 jaar na het leggen van de eerste steen in 1913 werd het pand gekocht door Rozemarijn en John van Vessem.  Het pand was sterk verwaarloosd.


In maart 2014 werd begonnen met de restauratie van het pand. Het dak werd geïsoleerd, de ramen, deuren en het staal werden vervangen en alle scheuren in de gevels werden hersteld. In juni 2015 werd het interieur aangepakt waarbij er zoveel mogelijk originele details werden gespaard.


In november 2015 opende het Graanpakhuis voor het eerst haar deuren voor lunch - borrel - diner.

 

 

Terug